Налице са сериозни размествания в електоралните нагласи, отчитат от Алфа Рисърч

...
Налице са сериозни размествания в електоралните нагласи, отчитат от Алфа Рисърч
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: ИТН губи първото си място

Налице са съществени разбърквания в електоралните настройки, отчитат от „ Алфа Рисърч ” в национално-представително изследване, извършено в интервала 8 - 15 септември 2021г. Според социолозите тези разбърквания могат да бъдат обсъждани като „ директна глоба на гласоподавателите към цялостното държание на партиите в 46-ия парламент и особено, към проявената отговорност и подготвеност в опитите за сформиране на държавно управление ”.

Най-големи вреди търпи спечелилият от изборите на 11 юли, Има Такъв Народ, към който имаше и най-големи неосъществени  очаквания. С 16.9% от твърдо деклариралите желание да гласоподават, партията на Слави Трифонов бележи спад от над 7 процентни пункта по отношение на резултата си от парламентарните избори и разумно губи първото място.

То към този момент се заема от ГЕРБ, който не покачва резултата си, само че съумява в огромна степен да резервира твърдите си последователи (21.1%). Оставайки настрана от най-яростните кавги и обиди в Народното събрание, някогашните ръководещи резервират твърдото си ядро, само че неналичието на вероятност, включително заради отсъствието на сплотяваща президентска кандидатура, дърпа и техният резултат надолу.

В тази обстановка Българска социалистическа партия, които направиха много опити за взаимни отстъпки, покачват резултата си до 16.5%, съвсем застигайки Има Такъв Народ. На дребна отдалеченост след тях, също затвърждавайки позициите си от месец юли, е Демократична България с 13.2%. Движение за права и свободи резервира обичайните си позиции – 9.6%.

Поради възвръщането на позициите на Българска социалистическа партия, а и заради свадите, в които се въвлече „ Изправи се.БГ! Ние идваме! “, платформата е на ръба за влизане в Народното събрание (4.1%). От националистическия набор най-близо, само че към момента устойчиво под 4%ия предел, е Възраждане (3.5%).

Непосредствено преди разпускането на Народното събрание 51.7% от пълнолетните жители заявяват подготвеност да вземат участие в идващите парламентарни избори, а 55.4% - в президентските.

Политическият план на Кирил Петков и Асен Василев

Три електорални трендове могат да бъдат прочетени в тези настройки – отлив на гласоподаватели, прегрупиране, усилване на конформизма, като реакция против радикализацията на политическите партии. Тази заредена с рецесии и неизвестности обстановка отваря нишата за още по-нови нови планове.

Първото тестване на плана на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев в изследването на „ Алфа Рисърч ” демонстрира капацитет от 8-9% от твърдо решилите да гласоподават. На тази база може да се счита, че този план изрично се цели в следствие не по-малък от „ десятка “, само че дали ще резервира това равнище, или ще бележи по-големи флуктуации надолу или нагоре, ще зависи от най-малко няколко основни фактора – политическата компактност и интегритет на конкурентните политически сили, чувството за достоверност на новата партия и от това по какъв начин този нов звезден тим ще си партнира и подава топката с президентския тим.

За момента, при цялата неопределеност по отношение на действителната политическа физиономия на новия план, той вещае най-малко няколко труса в в този момент настоящите политически субекти: най-голяма се обрисува вредата за „ Изправи се.БГ!Ние идваме! “, които идването на Харвард потапя под бариерата. На второ място, ускорява и без друго почналата ерозия в Има Такъв Народ, които могат да паднат до трета-четвърта позиция. На трето, прекъсва възходящият тренд при Демократична България. И на четвърто, може да разклати периферията на систематичните партии.

Оценки за служебното държавно управление

Най-висока оценка получава държавното управление за организацията на изборите на 11ти юли – 63% позитивни отзиви. Ограничаването на корупцията и разхищението на държавни средства се дефинира като сполучливо от 43.7% от интервюираните.

В други две основни сфери обаче доминират сериозните оценки. Едва 27% считат, че държавното управление се е справило с подкрепяне на бизнеса и със обществената политика, а 45.6%  са на противоположното мнение. Като най-слаби се правят оценка дейностите на кабинета по ограничението на коронавирус пандемията и имунизацията – 24.2% позитивни против 42% негативни отзиви.

Така цялостната активност на служебното държавно управление до този миг се употребява с 44.9% утвърждение против 30.9% отрицание. Служебният министър председател Стефан Янев е с по-висок рейтинг от кабинета – той получава 48.7% позитивни оценки, едвам 18.9% негативни, а съвсем всеки трети (32.4%) няма несъмнено мнение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР